1e keer door de Roompot sluis de Noordzee op

Daar is ie dan, 1e keer (voor ons) door de Roompotsluis met onze Njord samen met onze zeil instructeur.

Weer veel geleerd, m.b.t. voorbereiding, route bepaling op de kaart, etc.

Per marifoon, kanaal 18, de sluis aanroepen, met verzoek tot de Noordzee te gaan. De marifoon werkt in elk geval, men begreep onze intenties. Na 15 minuutjes dobberen voor de sluis, zagen we de slagbomen dalen voor het verkeer, een voorteken dat de sluisdeuren open zouden gaan. De sluisdeur aan onze kant opende zich, een vissersschip kwam terug van zee en voer de sluis uit, hierna mochten wij erin. Je boot vastmaken aan de sluiswand is altijd een spannend moment, de nieuwe bimini zat verschrikkelijk in de weg. Dus dat was minder, op de terugweg gaan we hem inklappen, bij dit soort manouvres. Sluisdeur ging dicht nu wachten tot de andere sluisdeur open gaat. Het verval is minimaal, dat hebben we op onze tocht met onze motorboot wel anders gezien (op de Maas, van Nijmegen naar Maasmechelen). 

Omdat dit voor ons hier in Zeeland, de 1e keer is en omdat je weet als de sluisdeur opent, je de zee op vaart, is het toch wel spannend voor ons. Maar we hebben er alle vertrouwen in. We zijn voorbereid, koers op papier uitgezet, 1e Rif gestoken in grootzeil, motor gecheckt voor dat we vertrokken.

We hijsen de zeilen en varen de Zee op, je voelt de golven, deining meteen. We volgen de uitgezette koers richting de 1e boei, die we op de kaart ingetekend hadden, hoe verder we op zee komen hoe meer de wind toeneemt. We hebben stroom mee en varen SOG een kleine 10 knopen, wat voor onze boot een behoorlijke snelheid is. Het is maar een 33 voeter hè. De wind neemt toe tot een goede 5 bft. Schuimkoppen en golven zijn er rondom. Je voelt je nietig, maar het went snel, we voelen ons veilig. We rollen de genua een flink stuk in, om meer comfort aan boord te krijgen. Na een tijdje de kustlijn te hebben gevolgd, besluiten we overstag te gaan en dezelfde koers terug te varen richting de sluis nu met de Oosterschelde aan de andere kant van ons.

Van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam, dus nu veel oefenen om in de volgende leerfase te komen😀🤪.

Volgende week, gaan we aantal daagjes richting de Grevelingen, eten slapen en verblijven we off grid op eilandjes.

Dat is tevens het moment dat we, voor onszelf een videodagboek gaan bijhouden, misschien maken we er wel uiteindelijk een soort van vlog van. We zijn daar eerlijk gezegd nog niet over uit of we dat willen.

We houden jullie op de hoogte in elk geval.

Groet Cindy en Roy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.