Njord op de wal, voor onderhoud (Deel 2/2)

Jazeker hier zijn we weer, deel 2 van het onderhoud, niet op de wal zoals in de titel staat, dit kon gelukkig vanaf de kade, het bestond uit het laten vervangen van de verstaging. Wij hebben ervoor gekozen om dit bij, of door "BIJL" watersport in Brouwershaven te laten doen. Positieve ervaring van collega zeilers, die wij in ons huidige zeilgebied ontmoet hebben, gaven de doorslag. Dit betekende, dat wij weer een tochtje naar Brouwershaven mochten maken, dan maar meteen enkele daagjes vakantie eraan vast plakken.

Verstaging zijn de staalkabels die de mast op zijn plek houden. Voor je eigen gemoedsrust en voor de verzekering wil je dat dit in orde is. Voor onze verzekering mag dit niet ouder dan 10 jaar zijn, dus ook dat is weer geregeld.

Voorstag vervangen door touw, om tijdelijk de boel vast te houden en dan verstaging wisselend losmaken. Hoogwerker erbij zodat, je ook boven in de mast overal goed bij kan komen.

Nu we toch bezig waren, heb ik onze Facnor rolfok, laten vervangen door een Selden, de (oude) deed het nog maar, aangezien we deze zometeen dagelijks gaan gebruiken wil ik geen gedoe ermee, materiaal moet gewoon goed zijn. (Dus dan maar extra daagjes werken bij het strandpaviljoen, euro's euro's).

Daarnaast hebben we ons ankerlicht in de top vervangen door LED, een "stoomlicht en deklicht" op de mast laten plaatsen, deze moet ik zelf nog aansluiten. En hebben we 2 nieuwe "vallen" laten trekken door de mast. Daar was nog plek voor.

Genoeg geld uitgegeven en onderhoud gepleegd, voorlopig. Pffff en dan moeten de nieuw bestelde zeilen nog binnenkomen!

Voor de rest zal ik jullie in onze blogs niet meer lastig vallen met "onderhoud", aan een boot is altijd wel iets te doen, er gaat altijd wel iets kapot, de vraag is alleen "wanneer". Jullie begrijpen het al, mijn lijstje is nog niet klaar, maar dat hoeft ook nog niet, het is nog geen april 2023!